Πήλιο, πηλιο, pilio, ξενώνες, αρχοντικά, ξενοδοχεία, Αργαλαστή, Διαμονή, Αργαλαστη

πήλιο Αργαλαστή ξενώνες Ξενοδοχεία δωμάτια Αρχοντικά ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ- ΠΟΤΙΣΤΙΚΑ- ΞΙΝΟΒΡΥΣΗ
  Πήλιο, πηλιο, pilio, ξενώνες, αρχοντικά, ξενοδοχεία, Αργαλαστή, Διαμονή, Αργαλαστη
Πήλιο, πηλιο, pilio, ξενώνες, αρχοντικά, ξενοδοχεία, Αργαλαστή, Διαμονή, Αργαλαστη
  Ο Δήμος
 

Η Αργαλαστή είναι δήμος που αποτελείται από τρία διαμερίσματα, την Αργαλαστή, το Μετόχι, και τη Ξινόβρυση. Ολόκληρη η περιοχή γύρω από τον οικισμό καλύπτεται από ατελείωτες εκτάσεις ελαιώνων, χαρακτηριστικό δείγμα της βλάστησης των χαμηλών πλαγιών του Πηλίου που κοιτάζουν προς τον Παγασητικό κόλπο και με γρήγορη πρόσβαση προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Η Αργαλαστή δίνει την δυνατότητα να έχεις άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις πλευρές του Πηλίου. Ανατολικά στις γραφικές παραλίες του Αιγαίου με τα χωριά Ποτιστικά, Πάλτση, Αγ. Κωνσταντίνος, Μελανί ενω Νότια του Πηλίου και απο την πλευρά του Παγασητικού κόλπου να βρεθούμε στα χωριά Λεφόκαστρο, Πάου, Κάλαμος και Χόρτο.

Για τους λάτρεις της φύσης υπάρχουν αρκέτα μονοπάτια, τα περισσότερα εκ των οποίων κατηφορίζουν στις διπλανές παραλίες. Μερικές μόνο από τις πεζοπορικές διαδρομές είναι από την Αργαλαστή για τον Κάλαμο (1 ώρα), για το Λεφώκαστρο (2 ώρες περίπου), για τη Ξινόβρυση και την παραλία Ποτιστικά (2 ώρες περίπου) και για το Χόρτο με στάση στο Μετόχι (περίπου 3 ώρες). Τα γύρω ορεινά και οι δασώδης εκτάσεις προσφέρονται επίσης για ιππασία και διαδρομές με 4Χ4.
 
  Αργαλαστή Πηλίου
 
Πήλιο, πηλιο, pilio, ξενώνες, αρχοντικά, ξενοδοχεία, Αργαλαστή, Διαμονή, Αργαλαστη
H Αργαλαστή είναι ένα καταπράσινο ορεινό χωριό του Πηλίου που απέχει 40 χλμ. από το Βόλο. Έχει παρομοιαστεί με πέρασμα για τις παράκτιες περιοχές τόσο του Παγασητικού όσο και του Αιγαίου, αφού ανατολικά και δυτικά της βρίσκονται το Αιγαίο και ο Παγασητικός αντίστοιχα και δεσπόζει πρωταγωνίστρια, το κεφαλοχώρι του Νότιου Πηλίου.
     
  Tο ιστορικό
 

Χαρακτηριστικά μέσα στον οικισμό είναι τα λιθόστρωτα καλντερίμια που οδηγούν σε  υπέροχα ξωκλήσια, τα γραφικά ταβερνάκια, οι πολυάριθμες μαρμάρινες και πέτρινες κρίνες ορισμένες με επιγραφές ιστορικής σημασίας, και τα σπίτια που είναι σημαδεμένα από κομμάτια εντοιχισμένων αρχαίων και μεσαιωνικών πινελιών. Όλα στοιχεία της ξεχωριστής παράδοσης και ατμόσφαιρας του χωριού.

Η κοινότητα της Αργαλαστής υπήρξε κέντρο οικονομικής άνθισης και δραστηριότητας από τα τέλη του 17ου αιώνα. Χάρη στα προνόμια που απολάμβανε ο οικισμός την συγκεκριμένη περιόδο της Τουρκοκρατίας, όχι μόνο προόδευσε οικονομικά αλλά έφτασε να είναι και η πρωτεύουσα των “βακουφιών” (χωριά και κτήματα αφιερωμένα σε τούρκικους ναούς) μέχρι το 1697, όταν έγινε μεταφορά της πρωτεύουσας στην Μακρυνίτσα. Με την είσοδο του 18ου αιώνα η Αργαλαστή ήταν πλέον ένα πλήρως αναπτυγμένο κεφαλοχώρι του Πηλίου που παρήγαγε και εξήγε διάφορα αγροτικά προϊόντα, ανάμεσα τους και μετάξι, και γίνετε μέλος της σπουδαιότερης συνεργατικής οργάνωσης στην Ελλάδα, του Συνεταιρισμού των Αμπελακίων.

Σήμερα το μόνο που χρειάζεται είναι μια βόλτα μόνο στο χώριο για να ανακαλύψετε την μακρόχρονη ευημερία του παρελθόντος του και να ξεδιπλώσετε τις ιστορικές πτυχές του. Από τα παραδοσιακά τοξωτά γεφύρια που συναντάμε διάσπαρτα στη γύρω περιοχή, αντιπροσωπευτικά δείγματα της Ηπειριώτικης αριστουργηματικής αρχιτεκτονικής και της Πηλιορείτικης τεχνικής, μέχρι τα βυζαντινά μοναστήρια και τους ναούς ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος σίγουρα θα ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο περιδιαβαίνοντας τα αξιοθέατα της περιοχής. Πρώτη σας στάση η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (1904), με  το φημισμένο καμπαναριό της, πιστό αντίγραφο της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη, που έφτασε να είναι σήμα κατατεθέν της Αργαλαστής.Tο παλαιό παρθεναγωγείο, κτισμένο τον 19ο αιώνα θα σας μαγέψει.Το 2002 ανακαινίστηκε και σήμερα λειτουργεί ως κτίριο πολλαπλών χρήσεων συμπεριλαμβανομένου και του μουσείου.Ο Κώστας Βάρναλης υπήρξε διευθυντής του στις αρχές του 20ου αιώνα.

Μόλις δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, στην Πάου θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, χτισμένο τον 15ο αιώνα με ενδιαφέρουσες μεταγενέστερες τοιχογραφίες. Επίσης αξιόλογου ενδιαφέροντος είναι και τα βυζαντινά ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου κοντά στην παραλιακή τοποθεσία Χόρτο.

Κατά τους θερινούς μήνες η Αργαλάστη προσφέρεται βάση από όπου μπορείτε να εξερευνήσετε τις παραλίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση τόσο στο Αιγαίο, όσο και στον Παγασητικό. Οι επιλογές σας είναι πολλές. Διαλέξετε να χαλαρώσετε στα ήρεμα νερά των Θαλασσών του Παγασητικού, σε παραλίες όπως το Λεφώκαστρο, ο Κάλαμος, το Χόρτο και η Μηλίνα, ή αφεθείτε στην άγρια ομορφιά των ακτογραμμών του Αιγαίου, όπως τα Ποτιστικά, η Πάλτση, το Ποτάκι και η Μελανή. Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται και τα δύο μεγάλα πανηγύρια του χωριού. Το πρώτο προς τιμήν των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στις στις 29 Ιουνίου στην Αργαλαστή και το δεύτερο στις 20 Ιουλίου προς τιμήν του Προφήτη Ηλία στο γειτονικό οικισμό Κατσιλοχώρι. Στην Αργαλαστή μπορείτε να απολαύσετε ντόπιο τσίπουρο και κρασί και πριν φύγετε σιγουρευτείτε ότι έχετε στις αποσκευές σας λάδι και αποξηραμένα ή νωπά σύκα, το ‘γκουρμέ’ της περιοχής.

Περιπλανηθείτε ακόμη μια φορά στα παραδοσιακά καλντερίμια της Αργαλαστής, αφουγκραστείτε την πλούσια ιστορία που μαρτυράνε οι τοίχοι των σπιτιών της, διασχίστε ελικοειδή λιθόστρωτα μονοπάτια και τοξωτά γεφύρια, απολαύστε την μαγευτική θέα, και επιδοθείτε σε δραστηριότητες που θα σας κόψουν την ανάσα. Το ταξίδι σας στο Πήλιο τώρα ξεκινάει.


 
 
Η τοποθεσία μας


Και τα 2 κτίρια, βρίσκονται ακριβώς πίσω από την κεντρική πλατεία και εντός του οικισμού της Αργαλαστής.Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
 
Αρχοντικό Μουντζουρίδη στην Αργαλαστή Πηλίου - Τηλ. 24230-54549 & 6934 154296 email: info@mountzouridis.gr
Copyright © Powered by - All Rights Reserved 2014